1. maaliskuuta 2017

Ei oo häpee olla herkkis

Mä bongasin jokin aika sitten lehdestä mielenkiintoisen jutun erityisherkkyydestä ja samaistuin hyvin vahvasti moniin siinä mainittuihin asioihin. Kiinnostuin aiheesta sen verran paljon, että päätin etsiä siitä lisää tietoa ja rustata aiheesta tulleita ajatuksiani ylös. :-)

Erityisherkkä havainnoi syvällisemmin sekä ympäröivää että omaa sisäistä maailmaansa. Kyseessä on synnynnäinen, normaali hermojärjestelmän herkkyys aistia, havaita ja reagoida asioihin tavanomaista voimakkaammin. Tutkimusten mukaan noin 15–20 % ihmisistä on erityisherkkiä. Koska erityisherkkyys ei ole diagnosoitavissa, mä en voi sanoa täysin varmaksi olevani erityisherkkä. Useimmat herkkyystestit ovat kuitenkin antaneet siihen viittavia tuloksia ja mä tunnistan itsessäni paljon erityisherkälle ominaisia piirteitä.

IMG_0004-
2017-02-06

Mä koen, että mulla erityisherkkyys näyttäytyy enemmän emotionaalisella puolella. Mä oon aina ollut luonteeltani tosi pohdiskeleva, empaattinen ja herkkä tyyppi. Mä pähkäilen asioita rauhassa monesta eri näkökulmasta, ennen kuin kiiruhdan tekemään päätöksiä. Mä myös ajaudun usein asioiden liialliseen murehtimiseen ja stressaamiseen, koska haluan tehdä asiat tunnollisesti. Mä en halua epäonnistua tai tehdä virheitä.

Lisäksi mä huomaan herkästi toisen ihmisen mielialan esim. äänensävystä tai kasvojen ilmeistä, vaikka toinen yrittäisi peitellä sitä. Mä koen, että mun herkkyyteni auttaa mua ymmärtämään ihmisiä, ja siten se helpottaa toimeentulemista eri tyyppisten ihmisten kanssa.

IMG_0017--
kahvikuppikuva2

Aiemmin mä oon kokenut herkkyydestäni huonommuuden ja häpeän tunnetta. Mä oon ajatellut, että mun pitäisi kovettaa itseäni, jottei kukaan näe, kuinka heikko ja haavoittuvainen mä olen. Herkkyyteen liittyy kuitenkin monia vahvuuksia. Jotenkin koen, että ne tunteikkaat kokemukset tekee elämisestä vieläkin merkityksellisempää. Omaa herkkyyttään ei siis tarvitse hävetä tai yrittää piilotella. Mä pyrinkin nykyään olemaan ymmärtäväisempi ja armollisempi itseäni kohtaan. On tärkeetä oppia kuuntelemaan itseään, löytää omat rajat ja pitää huolta riittävästä levosta ja rentoutumisesta.

Erityisherkkyys on ollut aika paljonkin esillä mediassa viimeaikoina ja tämän takia aihe tuntuu saaneen lähes trendi-ilmiön tittelin. Jotkut uskovat vahvasti erityisherkkyyden olemassaoloon ja osa taas pitää erityisherkkyyttä ihan höpöhöpöpuheena ja ylidiagnosoimisena. Ihmismieli onkin sellainen aihe, josta riittää lukemattomasti erilaisia teorioita ja mielipiteitä.

Heräsikö sulle jotain ajatuksia aiheesta?
Koetko sä mahdollisesti olevasi erityisherkkä?

Pääset tekemään herkkyystestin tästä!

Lähteenä käytetty: http://www.hspelamaa.net/

T. Emilia

22 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Itsekin samaistun aika moneen kohtaan tässä.
  Mä tein just ton saman testin ja lisäksi vielä täältä http://erityisherkat.wixsite.com/erityisherkat/erityisherkkyys löytyvän Ilse Sandin hieman pidemmän testin. :)

  http://homeandstylebye.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy käydä kurkkaamassa toi testi! Kiitos kommentistasi :-)

   Poista
 2. Mä tiedän kanssa olevani hyvin herkkä - välillä siitä on jopa haittaa, kun töissä asiakkaat ei aina mieti mitä ne laukoo ja otan niin helposti itteeni, vaikka asia ei liittyis muhun mitenkään. En tiedä,että oonko varsinaisesti ihan erityisherkkä, mutta hyvin herkkä nyt ainakin.. pitääkin kokeilla tollasta testiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin saatan ottaa jonkun kommentin itteeni, vaikka asia ei liittyisi muhun mitenkään tai toinen ei olisi oikeasti tarkoittanut mitään pahaa. Mulla on huono tapa jäädä pyörittelemään mielessäni muiden sanomisia... :-D Kiva, kun jätit kommenttia! :-)

   Poista
 3. Oli muuten tosi mielenkiintoinen, kiva, hyvintoteutettu postaus! Koen itse olevani myös jollakin tasolla erityisherkkä, tunnistan itsestäni todella paljon samoja piirteitä, mitä löysit itsestäsi.

  www.ystavanihevonen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukavaa kuulla, että mun teksti herätti ajatuksia! Kiitos paljon kommentista :-)

   Poista
 4. Mä olen kuin oppikirja erityisherkästä ihmisestä, se selittää aika monia asioita ja sen, miksi väsyin työelämässä lopulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin meinasi viime keväänä tulla loppuunpalaminen monien tekijöiden takia. :-/ Hienoa, saada blogin kautta "vertaistukea"! Kiitos kommentista :-)

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus, en ookkaan kuullut tällaisesta erityisherkkyydestä ennen! :-)

  VastaaPoista
 6. Mäkin koen olevani erityisherkkä, luin siitä viime kesänä enemmän ja monet piirteet sopivat muhun hyvin. Tää oli kyllä oikeasti todella mielenkiintoinen postaus, kiva että tällaisista aiheista puhutaan enemmän! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pohdin pitkään, uskallanko julkaista tällaista henkilökohtaista tekstiä. Päädyin kuitenkin julkaisemaan tän just sen takia, että näistä asioista on tärkeää puhua ja joku voisi ehkä tunnistaa tekstistä itsensä. :-)

   Poista
 7. Ihanat kuvat ja tosi mielenkiintoinen kirjoitus!! Myös noi Tallinnan kuvat oli super kivoja :)
  Ihanaa alkanutta kevättä sulle ❤

  suvimyllymaki.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia Suvi näin mukavasta kommentista! :-) Ihanaa kevättä myös sulle <3

   Poista
  2. Mielenkiintoinen kuin myös ihana postaus :)

   Http://mmarmoritaivas.blogspot.fi/

   Poista
 8. Olipa hyvä postaus ja kiva saada lisää tietoa aiheesta. Itsekin tunnistan joitakin piirteitä erityisherkkyydestä ja tuntuu, että vanhemmiten nuo piirteet vain voimistuvat. Kiva kuitenkin huomata, että erityisherkkien ominaisuudet ovat suhteellisen yleisiä ja voidaan testata todeksi. :)

  http://justsayinghianne.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa saada näin positiivista palautetta tekstistä! Kiitos Anne :-)

   Poista
 9. Tunnistan tästä niin monia omiakin piirteitä! Onkin tosi tärkeää, että tunnistaa itsessään näitä juttuja ja ymmärtää, ettei herkkyys ole pahasta. Kiitos kun kirjoitit tästä aiheesta!

  VastaaPoista

Vastaan jokaiseen kommentiin!
Kiitos kommentistasi ♥