6. huhtikuuta 2015

10 vinkkiä yo-kokeisiin

Seuraavaksi olisi vuorossa mun vinkkejä yo-kokeisiin, joita tosin hyödynnän myös osittain tällä hetkellä pääsykokeisiin lukiessa. Toivottavasti tästä on jollekulle apua! :-)


1. Tee lukusuunnitelma (varsinkin jos olet laiskanpuoleinen ja lipsut helposti lukemisesta :-D). Lukusuunnitelman avulla pysyy helpommin kärryillä, kuinka paljon on luettavaa ja näin saat varmemmin luettua kaiken. Mä itse tein hieman rennomman lukusuunnitelman, esim. päätin, että tietty kirja tulee olla luettuna viikon aikana, enkä laittanut tuntimääriä. Näin pystyy hieman lukemaan fiiliksen mukaan ja lisäksi on tärkeää ottaa huomioon oma fysiologinen tila, joka vaikuttaa tarkkaavaisuuteen.

2. Aseta realistiset tavoitteet, jottei urakka tunnu liian ylivoimaiselta. 

3. Opiskelun avuksi voi esim. hankkia vihon, johon voi tehdä muistiinpanoja lukemastaan (esim. tiivistelmiä tai mind mappeja) tai tusseja, joilla voi tehdä alleviivauksia. Mulla oli jo oppitunneilta hyvät muistiinpanot ja olin myös tehnyt alleviivauksia kurssien aikana, joten mun ei tarvinnut juurikaan tehdä omia muistiinpanoja lukuvaiheessa. 

4. Lukemisen lisäksi voi kokeilla muitakin oppimismenetelmiä, esim. nettitehtäviä ja videoita. Lisäksi voi olla kannattavaa katsoa edellisten vuosien yo-kokeita, jotta näkee hieman, millainen koe on edessä.5. Välillä lukuhetkeä voi piristää napostelemalla jotain, eikä sen tarvitse olla epäterveellistä, vaan esim. viinirypäleet tai pähkinät käyvät hyvin. Juominenkin piristää, mulla oli aika usein vieressä vesilasi tai -juomapullo. 

6. Kysy apua opettajilta, kaverilta tai vaikka googleta, jos tekstissä on jotain epäselviä asioita. Et voi oppia lukemaasi, jos et ymmärrä. 

7. Opiskelun lisäksi tarvitaan tarpeeksi lepoa, joten riittävä unen saanti on tärkeää. Lisäksi rentoutuessa kannattaa rentoutua kunnolla, eli älä murehdi silloin lukemisesta. Hyviä tapoja rentoutua on monia ja ne ovat yksilöllisiä, mulle parhaimpia tapoja ovat lenkkeily ja elokuvien tai sarjojen katselu. :-) 8. Ylioppilaskokeet eivät vaadi ylivoimaisia kykyjä, vaan suorittamalla lukion kurssit pärjää. Eli luota myös siihen, että osaat! 

9.  "Kertaus on opintojen äiti" pitää hyvin paikkansa, mutta mikäli ajatukset ja tarkkaavaisuus eivät ole täysin mukana, ei kirjan seitsemännestä lukukerrasta ole yhtään hyötyä.

10. Muista, että kova työ palkitaan lopussa. Valkolakin ja seuraavan opiskelupaikan saaminen toimivat erinomaisina motivaation lähteinä. ;-) 

T. Emilia

2 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä ja itekkin voin kertoa noiden auttavan. Mullakin jo yo:t takana ja pääsykokeet edessä, joten nyt vaan soveltaen siihen. :)

  Picture Me

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin auttaa! Kiitti kommentista ja onnea sullekkin pääsykokeisiin :-)

   Poista

Vastaan jokaiseen kommentiin!
Kiitos kommentistasi ♥